Over Hanneke

Ik ben Hanneke en woon samen met Jim en onze kinderen Koen en Eva in Groningen. Bij Over Inyoga heb ik beschreven hoe mijn liefde voor yoga is ontstaan. Iedereen ontmoet gedurende zijn leven mensen die een bron van inspiratie voor je vormen of een mentor/leraar voor je zijn waardoor je precies bent waar je nu moet zijn.

Ik wil jullie meenemen in mijn weg en kennis laten maken met de mentoren en leraren die ik tot nu toe in mijn leven heb mogen ontmoeten en waaraan ik mocht en mag groeien.

Maria Hartog:

Naast dat ik jarenlang yogalessen heb gevolgd bij Maria Hartog, leidt zij mij individueel op om steeds meer inyoga te mogen zijn. Ik leer van haar om me te verbinden met mezelf, door laagje voor laagje te doorvoelen om zo steeds meer in mijn eigen kern te mogen zijn. Ze laat het licht schijnen op mijn blinde vlekken waardoor ik kan groeien en steeds meer vanuit een basis van vertrouwen in het leven sta.

Ron van der Post:

Ron is mijn opleider tot Hatha yoga docent. Van hem mag ik, in de meest pure vorm, de yogafilosofie ontvangen die hij doorgeeft vanuit zijn Guru Brahmrishi Viswatma Bawraji.

Sjef de Vries:

Sjef heeft me thuisgebracht in het oplossingsgericht denken. Steeds meer begrijp ik hoe krachtig deze manier van denken is, waar je er (als hulpverlener) vanuit mag gaan dat de cliënt zijn eigen oplossingen in huis heeft en dat jij daar als hulpverlener alleen maar oprecht in hoeft te geloven. Wanneer je er op vertrouwt dat de ander weet wat goed voor hem is, hoef jij als hulpverlener alleen nog maar mens te zijn en vanuit een nieuwsgierige open houding vragen te stellen waardoor de ander zijn eigen ‘weten en zelfoplossend vermogen’ aan mag spreken. Een manier van denken waarin het vertrouwen ligt besloten in de focus op de gewenste toekomst en het potentieel aan mogelijkheden. Een visie, die in mijn ogen, aansluit bij de yogafilosofie en de groeikracht van de mens.

Ferdinand Bijzet:

Bij Kentalis is in samenwerking met het Kempler Instituut Nederland het project, ‘Empowerment, begint bij jezelf’ gestart. In dit project is gekozen voor een train-de-trainer model waarin medewerkers werden opgeleid om de cursus aan collega’s te mogen verzorgen. Mijn positie was projectmedewerker, waarin ik de handleiding voor docenten heb geschreven en de cursus verzorgde aan collega’s. Gaandeweg heeft Ferdinand mij meegenomen en opgeleid om ook de docenten die de cursus aan zouden bieden op te leiden. Van Ferdinand heb ik geleerd om keihard te vallen en weer op te staan. Voor mij was keihard vallen: ‘voor de groep het niet meer weten, stuntelen, me onzeker voelen, het contact met mezelf verliezen en mezelf daar vreselijk voor schamen en afstraffen'. Ferdinand zag en benoemde mijn angst, waardoor deze er voor mijzelf steeds meer mocht zijn. Zo heb ik mezelf kunnen ontwikkelen en mogen bevrijden van mijn oordelen over mezelf, waardoor ik uit kon groeien tot een trainer die in contact stond met zichzelf en met de groep.

Marlies Mennega:

Naast dat Marlies en ik samen ons programma Hartekracht hebben ontwikkeld, heeft ze mij de meditatiecursus 'Awakening your Lightbody' aangeboden en begeleid vanuit Jouw Stralende Hart. Deze cursus is een intensief meditatie traject van een half jaar waarin je lichtlichaam mag ontwaken. Ik heb mogen leren om met de verschillende energiecentra en de lightbody centra te werken. Voor mij, het mooist cadeau ooit.

 • Ik ben dichter bij mezelf gekomen
 • Ik voel me vrijer, steviger
 • Ik kan de energieën 'aanzetten' en inzetten in mijn dagelijkse leven en tijdens mijn yogalessen.
 • Mijn gedachten en emoties hebben minder vat op mij.
 • Alles stroomt meer, ik ben veel meer in contact met wat voor mij de bedoeling is.
 • Mijn bewust zijn is verruimd, de kwaliteit van mijn intuitie en gedachten zijn verscherpt.

Opleidingen:

 • Individuele opleiding tot Hatha-Yoga docent, Yogacentrum Maria Hartog
 • Hatha-Yoga docent
  Yogaschool Ron van der Post (2016-2018)
 • Ervaringsgerichte Psychosociale Therapie (relatie- en gezinstherapeut)
  Kempler-instituut Nederland
 • Sociaal Pedagogische Hulpverlening
  Hogeschool Windesheim

Speciale vaardigheden: Nederlandse Gebarentaal

Cursussen/bijscholing

 • Yoga Nidra, Ananda Yogacentrum
 • Stoelyoga, Stoelyoga Nederland
 • Awakening your Light Body bij Jouw Stralende Hart
 • Reiki 1 en Reiki 2 bij Reiki voor iedereen
 • Train de trainer. Empowerment, begint bij je zelf!
  Kempler-instituut Nederland in samenwerking met Kentalis
 • Mentaliseren bij het Balkon
 • Oplossingsgericht werken bij NCMW, Nascholingscentrum Maatschappelijke Werk
 • Gebarentaal mm1, 2 en 3 bij Kentalis