gedachten ontspannen het lichaam

oktober 9, 2017 inyoga No comments exist

Gedachten…..
Het kan heerlijk zijn om in gedachten te zijn, te mijmeren, te dromen. De beste gedachten ontstaan vaak zomaar, als je niks doet, als je schoonmaakt, hardloopt, bijna indut of onder de douche staat. Ze ontstaan wanneer onze hersenen even rust krijgen, niet alert hoeven te zijn. Deze gedachten kunnen de potentie hebben om iets te creëren, een oplossing voor een probleem aan te dragen of ze vragen om meer positieve aandacht.

Daarnaast hebben we ook nog heel veel andere gedachten die gaan over hoe het zou moeten zijn, over problemen, over teleurstellingen, to-do lijstjes, gesprekken in ons hoofd met andere mensen, noem het maar op. Doorgaans besteden we hier, ironisch genoeg, 90 procent meer tijd aan.

Ons lichaam reageert onmiddellijk op wat we denken. Denken we aan stressvolle zaken, dan reageert ons lichaam daarop met het produceren van stresshormonen. Het brengt ons lichaam in staat van paraatheid om de stresssituatie (of deze er wel of niet echt is) te handelen. Het lichaam stopt met herstelwerkzaamheden als bijvoorbeeld het verteren van voedsel. We zetten spanning vast in ons lichaam, waardoor we hoofdpijn, rugpijn of andere pijntjes krijgen.

Andersom geldt hetzelfde, namelijk dat ons lichaam ook reageert op positieve gedachten. Dit zorgt voor stroming, ontspanning, de aanmaak van onze geluks-hormonen.

Om ons lichaam te laten herstellen heeft eigenlijk vooral ons brein rust nodig.

Deepak Chopra zegt in een van zijn meditaties dat je gedachten er zijn maar stop met ze te labelen, ze te veroordelen en ze te analyseren. Na het beluisteren van deze meditatie, ben ik mezelf gaan trainen in het stoppen van aandacht geven aan energie slurpende gedachten. Bij iedere niet helpende gedachte zeg ik in gedachten op een neutrale manier ‘stop’ tegen mezelf. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit ik de eerste paar dagen wel een paar 100 keer op een dag stop tegen mezelf heb gezegd. Tot er een moment kwam waarop ik me realiseerde dat ik tijd over hield en gedachten simpelweg oplossen als je er geen aandacht aan geeft om zo weer ruimte te creëren voor onze positieve gedachten.

Doe je brein een plezier en zeg stop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *