Alle nieuwtjes van Inyoga

Een berichtje van Hanneke

Posted by inyoga on 10/11/2017

Yoga voor iedereen

Is yoga voor iedereen?

‘Ik ben niet lenig’, ‘ik ben te dik’, ‘yoga is niks voor mij hoor’, ‘yoga is veel te zweverig.’  

Dit zijn uitspraken die ik vaak hoor. Mijn antwoord is dan ook. ‘Ja, yoga is voor iedereen die het verlangen heeft om meer balans en flexibiliteit te creëren in het hoofd en lichaam of om welke reden dan ook. En nee, je hoeft niet lenig en slank te zijn.’

Momenteel is de jongste cursist 15 en de oudste 81. Geen lichaam is hetzelfde en ieder lichaam heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Respect hebben voor je lichaam, je grenzen kennen, jezelf op een gezonde manier uitdagen, je leren ontspannen en luisteren naar de wijsheid van je lijf, is waar het wat mij betreft in yoga om gaat.

En alle bijkomstigheden als een vitaler lichaam, meer ontspanning, een betere nachtrust, meer energie en noem maar op, krijg je er gratis bij.

Hartelijke groet Hanneke

Posted by inyoga on 09/10/2017

gedachten ontspannen het lichaam

Gedachten…..
Het kan heerlijk zijn om in gedachten te zijn, te mijmeren, te dromen. De beste gedachten ontstaan vaak zomaar, als je niks doet, als je schoonmaakt, hardloopt, bijna indut of onder de douche staat. Ze ontstaan wanneer onze hersenen even rust krijgen, niet alert hoeven te zijn. Deze gedachten kunnen de potentie hebben om iets te creëren, een oplossing voor een probleem aan te dragen of ze vragen om meer positieve aandacht.

Daarnaast hebben we ook nog heel veel andere gedachten die gaan over hoe het zou moeten zijn, over problemen, over teleurstellingen, to-do lijstjes, gesprekken in ons hoofd met andere mensen, noem het maar op. Doorgaans besteden we hier, ironisch genoeg, 90 procent meer tijd aan.

Ons lichaam reageert onmiddellijk op wat we denken. Denken we aan stressvolle zaken, dan reageert ons lichaam daarop met het produceren van stresshormonen. Het brengt ons lichaam in staat van paraatheid om de stresssituatie (of deze er wel of niet echt is) te handelen. Het lichaam stopt met herstelwerkzaamheden als bijvoorbeeld het verteren van voedsel. We zetten spanning vast in ons lichaam, waardoor we hoofdpijn, rugpijn of andere pijntjes krijgen.

Andersom geldt hetzelfde, namelijk dat ons lichaam ook reageert op positieve gedachten. Dit zorgt voor stroming, ontspanning, de aanmaak van onze geluks-hormonen.

Om ons lichaam te laten herstellen heeft eigenlijk vooral ons brein rust nodig.

Deepak Chopra zegt in een van zijn meditaties dat je gedachten er zijn maar stop met ze te labelen, ze te veroordelen en ze te analyseren. Na het beluisteren van deze meditatie, ben ik mezelf gaan trainen in het stoppen van aandacht geven aan energie slurpende gedachten. Bij iedere niet helpende gedachte zeg ik in gedachten op een neutrale manier ‘stop’ tegen mezelf. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit ik de eerste paar dagen wel een paar 100 keer op een dag stop tegen mezelf heb gezegd. Tot er een moment kwam waarop ik me realiseerde dat ik tijd over hield en gedachten simpelweg oplossen als je er geen aandacht aan geeft om zo weer ruimte te creëren voor onze positieve gedachten.

Doe je brein een plezier en zeg stop.

Posted by inyoga on 07/09/2017

Leven in ruimte

Hoe fijn zou het zijn om voornamelijk in ruimte te leven. ’s Morgens opstaan wanneer de dag je roept. De kinderen naar school brengen wanneer zij er klaar voor zijn. Vakantie nemen wanneer je het nodig hebt. Meteen een dag vrij nemen zodra in het voorjaar de eerste zonnestralen je weer verwarmen.

Het is goed en heerlijk om te dromen. Elke creatie is tenslotte begonnen met een gedachte die een droom werd en daarmee werkelijkheid. Vaak kan er zo veel meer dan je denkt. Zonder dromen en fantaseren was Inyoga er nooit gekomen.

Maar realiseren vraagt ook een praktische inslag en door durven gaan bij angst, tegenslagen, teleurstellingen en tegenwerking. En niet te vergeten het lef om in het diepe te springen en de moed om het oude los te laten. Dit zijn vaak de redenen waarom we onze dromen en verlangens laten varen. En dan verdwijnt ook heel geleidelijk ons gevoel van ruimte.

Mijn yogaleraar Ron van der Post zei eens:

Met een kalme mind, kan je gerust veel ballen in de lucht houden.

Ik denk dat deze zin de kern bevat van leven in ruimte. Een uitdaging voor mij, en vast voor veel anderen. Steeds meer realiseer ik me dat we een keuze hebben in hoe we denken, voelen en reageren en dat we zo onze eigen ruimte creëren waarin het mag stromen en leven.